Voorbeeldbrief verlagen gebruikelijk loon
15 maart 2012
Vrijstelling bijtelling auto van de zaak afgeschaft
8 mei 2012
Voorbeeldbrief verlagen gebruikelijk loon
15 maart 2012
Vrijstelling bijtelling auto van de zaak afgeschaft
8 mei 2012

Einde onbelaste reiskostenvergoeding in zicht

Het einde van de onbelaste reiskostenvergoeding aan werknemers lijkt in zicht. De plannen hiervoor kregen al vorm tijdens het Catshuisberaad maar zijn nu definitief onderdeel geworden van het bezuinigingspakket van de zogenaamde Kunduz coalitie.

 

Reiskosten openbaar vervoer

Zoals het er nu naar uit ziet, is de reiskostenvergoeding voor werknemers die met een auto naar hun werk reizen met ingang van 1 januari 2013 belast. Voor werknemers die met het openbaar vervoer naar hun werk reizen zou de regeling ook verdwijnen.

 

Werkkostenregeling

Het gevolg van het invoeren van de belaste reiskostenvergoeding is dat over de vergoeding belasting afgedragen dient te worden. De vergoeding gaat onderdeel uitmaken van het bruto salaris. Werkgevers die de werkkostenregeling toepassen zouden ervoor kunnen kiezen om de vergoeding aan te merken als eindheffingsloon en onder te brengen in de vrije ruimte.  In dat geval is de vergoeding als nog onbelast, voor zover men binnen de vrije ruimte blijft.

 

Onzeker

Vooralsnog is deze maatregel onderdeel van een pakket aan maatregelen van 5 partijen. Aangezien er in september 2012 verkiezingen zijn is er nog geen absolute zekerheid over het voornemen. Een veranderde samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen kan er voor zorgen dat de plannen alsnog van tafel worden geveegd. 

Comments are closed.